Descrierea serviciului Portal FleetBoard
Versiunea 1.3
2024-12-03
1 Parte generală
1.1 Introducere
Stimată clientă, stimate client, în acest document veți găsi funcțiile și serviciile principale ale produsului Fleetboard de la Daimler Truck AG. Acesta servește la informarea dvs. și nu are pretenția de a fi exhaustiv, deoarece serviciile sunt supuse unei dezvoltări constante. Afișajele din tabloul de bord al autovehiculului trebuie întotdeauna respectate și au prioritate față de toate afișajele din cadrul Fleetboard, în special din noul portal Fleetboard.
1.2 Servicii Fleetboard
Serviciile Fleetboard oferite de Daimler Truck AG reprezintă o combinație a unei componente (sau a mai multor componente) hardware din autovehicul (care pot colecta date referitoare la autovehicul, cursă și poziție și pot transfera, respectiv pot primi date prin rețele de telefonie mobilă) și a unor servicii, care pun aceste date la dispoziție prin https://my.fleetboard.com. Prin intermediul magistralei CAN din autovehicul, sistemul electronic al autocamionului este accesat și apoi datele referitoare la autovehicul, conducere și comandă sunt transmise către servere prin intermediul telefoniei mobile. De acolo sunt puse la dispoziție prin internet toate informațiile importante referitoare la flotă, fiind protejate prin parolă. Clientul se înregistrează cu datele sale de acces personale în grupul său de produse rezervat și are acces la datele colectate.
Portofoliul de servicii FleetBoard este conceput pentru autovehicule cu propulsie diesel convențională sau propulsie electrică cu baterie. Mai multe informații detaliate pot fi găsite în descrierile serviciilor.
După montarea hardware-ului, serviciile individuale pot fi selectate și rezervate dintr-o gamă largă de servicii în funcție de nevoile companiei de transport. O descriere a serviciilor individuale este disponibilă în Secțiunea Specială (capitolul 2).
1.3 Portalul Fleetboard
Portalul Fleetboard este o aplicație web, care poate fi accesată la https://my.fleetboard.com. Informațiile și datele sunt afișate în moduri diferite. Volumele mai mari de date pot fi reprezentate clar și transparent într-o vizualizare sub formă de listă . Pentru o analiză mai aprofundată, pot fi afișate informații suplimentare referitoare la un set de date, prin intermediul vizualizărilor detaliate . În plus, este disponibilă vizualizarea panoului lateral. În acest caz sunt afișate și datele actuale din diferite servicii.
La colectarea datelor de bază, alocarea grupurilor (de ex. grup de active, grup de șoferi, grup geografic etc.) și alocarea utilizatorilor la grupuri (de ex. șoferi unui grup de șoferi) sunt esențiale. În acest fel, este posibil fie ca seturi de date individuale să fie alocate unui grup (de ex. alocarea unui șofer direct la un grup de șoferi), fie ca mai multe seturi de date să fie unite într-un grup (de ex. selectarea multiplă a șoferilor și alocarea la un grup de șoferi).
În plus, sunt disponibile funcționalități de interservicii, cum ar fi
· Funcții de căutare pentru căutare după text complet în vizualizările sub formă de listă
· Funcție de exportare pentru conținuturile afișate într-o vizualizare sub formă de listă într-un fișier CSV, format Excel sau ca PDF
· Selectarea datei și selectarea orei și a intervalelor de timp
· Filtru de dată și filtru de interval de timp pentru a limita seturile de date relevante în vizualizarea sub formă de listă
· Funcție de filtrare prin diverși parametri în vizualizarea sub formă de listă
Aplicația Fleetboard asociată cu Portalul Fleetboard este o aplicație mobilă care este disponibilă gratuit pentru dispozitivele mobile iOS și Android și vă permite să accesați cele mai importante informații din Portalul Fleetboard în orice moment și oriunde.
Fiecare utilizator al portalului Fleetboard poate utiliza aplicațiile în funcție de rolul și drepturile sale respective. Șoferii care primesc acces la aplicație pot vizualiza doar datele asociate cu profilul lor.
În cadrul procesului de dezvoltare ulterioară, serviciile sunt actualizate periodic pentru a răspunde solicitărilor dvs. În plus, aplicația Fleetboard oferă o privire de ansamblu asupra autovehiculelor și șoferilor, care sunt alocați flotei sau Tenant-ului dvs. Puteți vizualiza informațiile despre autovehicul și șofer, puteți contacta șoferii și puteți verifica stările autovehiculului. Aplicația Fleetboard este însoțitorul dvs. ideal pentru o gestionare eficientă și durabilă a flotei.
În plus, aplicația Fleetboard oferă o privire de ansamblu asupra autovehiculelor și șoferilor, care sunt alocați flotei sau Tenant-ului dvs. Puteți vizualiza informațiile despre autovehicul și șofer, puteți contacta șoferii și puteți verifica stările autovehiculului. Aplicația Fleetboard este însoțitorul dvs. ideal pentru o gestionare eficientă și durabilă a flotei.
1.4 Înregistrare, drepturi și roluri
1.4.1 Tenant și logica flotei
În noul portal Fleetboard este disponibil un nou nivel logic, așa-numitul „Tenant” („română: mandatar”). Unui Tenant îi pot fi alocate autovehicule din diferite flote. Pentru Tenant sunt înregistrate informații suplimentare, ca de exemplu o denumire a Tenant, o adresă și un Tenant Owner. Aceste informații sunt afișate doar în portalul Fleetboard și nu au niciun efect asupra altor sisteme sau procese, ca de exemplu contractul sau facturarea. Administrarea completă, drepturile de utilizator și administrarea rolurilor se realizează în Tenant de către Tenant Owner.
Înregistrarea inițială și gestionarea invitațiilor
Pentru înregistrare, fiecare utilizator al portalului Fleetboard și al aplicației Fleetboard are nevoie de o adresă de e-mail proprie.
Tenant Owner primește inițial de la partenerul său contractual o invitație pentru Tenant-ul său prin e-mail. Prin acceptarea invitației, acesta are posibilitatea de a se înregistra o singură dată în portal și primește toate drepturile în cadrul Tenant. El este responsabil pentru atribuirea suplimentară de drepturi și roluri către toți utilizatorii din cadrul Tenant-ului său.
După prima autentificare, Tenant Owner își poate crea profilul de utilizator.
Inițial, nu există flotă (flote) sau autovehicule alocate Tenant-ului. După prima autentificare, Tenant Owner poate aloca Tenant-ului una sau mai multe flote cu toate autovehiculele. După alocare, această/aceste flotă/flote pot fi administrate și gestionate. Astfel, dacă este necesar, el poate crea roluri noi cu drepturi individuale sau poate utiliza modele de roluri.
Pentru a permite altor utilizatori accesul la datele din noul portal Fleetboard, aceștia trebuie să fie invitați de către Tenant Owner. În acest sens, în cadrul administrării din portalul Fleetboard, Tenant Owner înregistrează, pe lângă nume, limbă și rol, adresa de e-mail a utilizatorului pe care dorește să îl invite. Invitația va fi apoi trimisă noului utilizator prin e-mail. Din invitație precizează pentru cât timp i-au fost acordate utilizatorului drepturile de acces la datele Tenant-ului. De asemenea, utilizatorul trebuie să se înregistreze o singură dată prin intermediul unui link din invitație, să se autentifice în portalul Fleetboard, putând să își gestioneze acolo profilul de utilizator. Apoi, acesta poate utiliza portalul Fleetboard în cadrul rolului său alocat și al drepturilor aferente.
1.4.2 Drepturi și roluri
Tenant Owner:
El este responsabil pentru acordarea suplimentară a drepturilor în cadrul Tenant-ului său, împreună cu flota/flotele alocată/alocate și are acces la toate funcționalitățile disponibile și la administrarea deplină. Acest rol nu poate fi editat sau șters. Toate celelalte roluri sunt modele de roluri. Acestea pot fi copiate, nou introduse, editate și șterse.
Alte roluri:
Toate rolurile și drepturile asociate, cu excepția rolului Tenant Owner, pot fi definite liber de către Tenant Owner. Pentru o administrare mai simplă, sunt disponibile modele utile. Aceste modele au drepturi fixe atribuite și nu pot fi editate. Modelele pot fi, însă, copiate și editate sub formă de copie.
Administrare profil utilizator: Țară și alte setări
În secțiunea Administrare pot fi administrați alți parametri în profilul de utilizator, cum ar fi țara și unitățile. Valorile sunt apoi considerate valori standard pentru utilizator pentru toți Tenants și datele referitoare la flotă atribuite, pentru care utilizatorul este autorizat. Fiecare utilizator își poate personaliza administrarea proprie de utilizator. Dacă nu se efectuează nicio setare în profilul de utilizator, se aplică setările respectivului Tenant.
1.5 Centru de notificări
1.5.1 Descrierea produsului:
În portal există un Centru de notificări. Declanșatorul unei notificări poate proveni de la un activ sau de la sistem însuși. Centrul de notificări face diferența între diferite tipuri de notificări și căi de comunicare. Notificările conțin o scurtă descriere pe baza textelor de notificare standardizate și un timp. Fiecare utilizator poate configura individual notificările pentru flotele în care este activ și, în general, le poate activa și dezactiva. Următoarele căi de comunicare sunt posibile:
· Portal: Notificările primite sunt afișate în Centrul de notificări al portalului. Există un link către serviciile individuale și setul de date care a fost sursa notificării.
· E-mail: Trimiterea notificării către un destinatar sau un distribuitor.
1.6 Tablou de bord și widget-uri
1.6.1 Descrierea produsului:
Tabloul de bord oferă utilizatorului acces rapid la datele relevante într-o vedere de ansamblu compactă. Widget-urile afișate pot fi selectate chiar de utilizator pentru un tablou de bord individual.
Widget-urile pot conține link-uri rapide predefinite, care permit trecerea la serviciile și funcțiile respective ale serviciilor individuale.
Widget-urile pot fi șterse chiar de utilizator. De asemenea, tabloul de bord poate fi resetat, adăugat sau mutat.
1.7 Hardware și software
1.7.1 Echipament autovehicul
Următoarele autovehicule cu un computer de bord asistat (a consulta Echipament autovehicul) sunt autorizate pentru portalul Fleetboard:
Autocamioane Daimler Truck AG:
- Mitsubishi FUSO Truck and Bus Corporation Next Generation eCanter începând cu anul de fabricație 05/2023
- Mercedes-Benz eEconic începând cu anul de fabricație 10/2022
- Mercedes-Benz eActros 300/400 începând cu anul de fabricație 10/2021
- Mercedes-Benz Actros 5 începând cu anul de fabricație 04/2019
- Mercedes-Benz Arocs 5 începând cu anul de fabricație 04/2019
- Mercedes-Benz Atego 2 începând cu anul de fabricație 11/2012
- Mercedes-Benz New Antos 4 începând cu anul de fabricație 08/2012
- Mercedes-Benz New Arocs 4 începând cu anul de fabricație 10/2011
- Mercedes-Benz New Actros 4 începând cu anul de fabricație 10/2011
- Mercedes-Benz Actros 3 (BM 930-934) începând cu anul de fabricație 2008
Cerințe pentru utilizarea portalului Fleetboard: Actualizarea computerului de bord Fleetboard la versiunea Software actuală
Autocamioane de la alți producători:
Autocamioane cu propulsie diesel și interfață FMS până la versiunea 3.0 (cu volum limitat de funcții pentru autovehiculele cu bază de date FMS)
Observație: Camioanele de la alți producători cu propulsie 100 % electrică cu baterie nu sunt acceptate în prezent (pentru excepție, a se consulta Charge Management)
1.7.2 Echipament autovehicul
Următoarele computere de bord sunt aprobate pentru portalul Fleetboard:
· Truck Data Center 7
· Truck Data Center 7 (card FB)
· Truck Data Center 6 (card FB)
· Truck Data Center 6
Pentru o privire de ansamblu a duratelor de viață ale diferitelor componente hardware, accesați https://www.fleetboard.de/kontakt/faqs/#/ secțiunea Durată de viață.
Unele dintre serviciile individuale Fleetboard au condiții hardware suplimentare (a se consulta Secțiunea specială, capitolul 2).
1.7.3 Condiții generale privind sistemul
1.7.4 pentru utilizarea portalului Fleetboard:
· Procesor cu frecvență de cel puțin 3 GHz
· Cel puțin 8 GB memorie internă (RAM)
· Sisteme de operare compatibile: Windows 10 sau o versiune ulterioară și macOS Catalina 10.15 sau o versiune ulterioară
· Rezoluție minimă recomandată a ecranului: 1440 x 900
· Browsere compatibile: Chrome, Microsoft Edge și Firefox în versiunea actuală
· Utilizarea pe dispozitive mobile nu este acceptată în prezent.
1.7.5 pentru utilizarea aplicației Fleetboard:
Cerința tehnică pentru utilizarea aplicației Fleetboard pe dispozitivul mobil este Android 9 sau iOS 12.
1.8 Alocare flotă și activare autovehicul
1.8.1 Activare și dezactivare autovehicule
Pentru fiecare autovehicul din flotă sunt activate serviciile care au fost rezervate pentru flotă, în măsura în care în autovehicul există condițiile tehnice.
Începând cu activarea unui autovehicul, se aplică tarifele lunare pentru serviciile activate. Pentru activare, clientul trebuie să trimită informațiile obligatorii necesare într-un formular online (de ex. număr de identificare al autovehiculului, date de contact). În cazul activării/dezactivării cu succes, respectiv în cazul în care aveți întrebări, vom contacta prin telefon/e-mail persoana de contact indicată.
1.8.2 Alocare și eliminare autovehicule la/din flotă
Pentru a aloca un autovehicul la o flotă sau pentru a-l elimina dintr-o flotă, autovehiculul trebuie activat în flotă/dezactivat din flotă. Imediat ce autovehiculul a fost activat, acesta a devenit vizibil în flotă și transmite date. Imediat ce autovehiculul a fost dezactivat, acesta nu mai transmite date. Clientul poate seta dacă autovehiculul dezactivat continuă să fie listat în mod vizibil în flotă sau este ascuns. Un autovehicul poate fi activ doar într-o singură flotă. O modificare/preluare într-o altă flotă poate fi inițiată prin intermediul departamentului de asistență.
2 Parte specială
2.1 Condiții de migrare
2.1.1 Management durată de viață
Odată cu migrarea în noul portal Fleetboard, serviciile disponibile pot avea un volum de funcții ușor diferit.
Următoarele servicii nu vor mai fi disponibile pe viitor
- Fleetboard Trailer ID
- Fleetboard Trailer Data
- Fleetboard Messaging
- Fleetboard Disposition
- Mesaje: Meniu principal și Event Call
2.1.2 Dezvoltare planificată în noul portal Fleetboard
Următoarele servicii și funcții vor fi disponibile în noul portal Fleetboard la o dată ulterioară
Servicii:
- Înregistrare timp Fleetboard
Funcții generale:
- Afișare autovehicule CharterWay
- Interfețe/API-uri
- Card şofer Fleetboard
- Afișarea și administrarea mai multor flote într-un Tenant (flotă de partener)
2.1.3 Dezvoltare planificată a aplicației Fleetboard
Următoarele servicii, funcții pentru managerul de flotă/dispecer etc. vor fi disponibile într-un moment ulterior în noua aplicație Fleetboard:
- Înregistrare timp Fleetboard
- Fleetboard Mapping
- Fleetboard Charge Management
Următoarele servicii și funcții pentru șofer vor fi disponibile în noua aplicație Fleetboard la o dată ulterioară:
- Înregistrare timp Fleetboard
- Analiză performanță Fleetboard
2.2 Analiză performanță Fleetboard
2.2.1 Descrierea produsului:
Serviciul Analiza performanței se află în portalul Fleetboard în secțiunea „Analytics“ și oferă utilizatorului o evaluare a autovehiculului și a șoferului (obiectele evaluării). Evaluarea se bazează pe datele autovehiculului, care au fost colectate în autovehicul prin intermediul computerului de bord.
Analiza performanței oferă utilizatorului, de ex., următoarele informații: Numele șoferului, perioada de evaluare, începutul și sfârșitul cursei evaluate, stilul de conducere, gradul de dificultate (care rezultă din media segmentelor de rampă, greutatea medie a autovehiculului și numărul de opriri), distanța totală, viteza medie, consumul cumulat mediu de combustibil, consumul mediu, emisiile de CO2 (calcularea se bazează pe combustibil diesel normal), numărul de identificare al autovehiculului și numărul șoferului.
Toate informațiile pot fi vizualizate de utilizator printr-o analiză predefinită a perioadelor sau a curselor. Stilul de conducere al șoferului este analizat și evaluat pe o scară de la 1 la 10 (note). Nota 1,0–3,9 înseamnă „rezultat slab”, nota 4,0–7,9 înseamnă „rezultat mediu”, iar nota 8,0–10,0 înseamnă „rezultat bun”. Evaluarea se bazează pe o analiză a stilului de conducere în ceea ce privește consumul (consumul mediu și total de combustibil, consumul mediu și total la deplasare, consumul de combustibil la ralanti, emisiile medii și totale de CO2), precum și utilizarea frânelor, de ex. stil de conducere preventiv, mișcarea pedalei, viteza, opririle și întârzierile. Analiza include și următoarele caracteristici: Distanța totală, numărul de opriri, numărul de demaraje, distanța de frânare, timpul de deplasare și oprire, distanța de mers în marșarier, distanța de rulare, distanța activată de EcoRoll, modul standard, kilometrajul și distanța de deplasare. Datele sunt transmise de la autovehicul către servere (de ex. atunci când este îndepărtat cardul șoferului DTCO sau cardul șoferului FB, respectiv dacă nu se utilizează nici un card, zilnic la ora 00:00).
În aplicația Fleetboard poate fi accesat serviciul Analiza performanței prin profilul şoferului respectiv. Mai întâi este oferită vizualizarea analizei ultimului traseu parcurs. În cadrul dezvoltării ulterioare a aplicației, va fi posibilă accesarea analizelor din ultimele zile, săptămâni și/sau luni.
2.2.2 Condiții hardware specifice pentru servicii:
Identificarea șoferului cu cardul de șofer DTCO sau Fleetboard:
Identificarea clară a șoferului se poate realiza fie prin intermediul cardului de șofer DTCO, fie prin intermediul cardului de șofer FB. În ambele cazuri, ID-ul cardului trebuie alocat numelui șoferului în Administrare. La schimbarea autovehiculului, șoferul ia cu el cardul de șofer în noul autovehicul și trebuie să se identifice din nou acolo cu cardul. Dacă în autovehicule nu se utilizează un tahograf digital, pentru fiecare șofer poate fi utilizat un card de șofer FB. Acesta poate fi achiziționat de la atelierele autorizate MB. Cardurile de șoferi sunt numerotate. Acestea oferă astfel posibilitatea de a identifica în mod clar fiecare șofer și de a utiliza în mod optim serviciile Fleetboard. Pentru a asigura o identificare clară, un card de șofer FB poate fi alocat doar unui singur șofer. După ce alocarea existentă la șofer a fost eliminată, cardul poate fi realocat și unui alt șofer. Identificarea se realizează prin introducerea cardului de șofer FB în computerul de bord. Cardul de șofer FB este folosit exclusiv pentru a identifica șoferul și pentru evaluarea datelor cursei referitoare la șofer. Aceasta nu reprezintă un card de șofer în sensul tahografului digital.
Tipuri de propulsie acceptate
· Propulsie Diesel
Echipamente autovehicul specifice pentru servicii
· Autocamion Mercedes-Benz: lipsă
· Autocamioane de la alți producători: Interfață FMS până la versiunea 3.0 (volum de funcții limitat pentru autovehiculele cu bază de date FMS)
2.3 Fleetboard Reports
2.3.1 Descrierea produsului:
Serviciul Fleetboard Reports se găsește în portalul Fleetboard în secțiunea „Rapoarte” și oferă utilizatorului o varietate de KPI-uri ale serviciului Analiză utilizare Fleetboard. Există 4 rapoarte diferite care pot fi descărcate;
· Raport șofer (de ex. informații referitoare la șoferi, compararea tuturor notelor cu media flotei)
· Raport autovehicul (de ex. informații referitoare la autovehicul, compararea tuturor notelor cu media flotei)
· Raport flotă (de ex. privire de ansamblu asupra flotei pentru șofer și autovehicul, potențial de îmbunătățire a întregii flote)
· Raport executiv (de ex. prezentare generală KPI flote, indicator economic în t/mm)
2.4 Înregistrare curse Fleetboard
2.4.1 Descrierea produsului:
Serviciul de înregistrare a curselor se găsește în portalul Fleetboard, în secțiunea „Jurnal de bord“ și oferă informații despre intervalele de deplasare și de staționare. Serviciul oferă, printre altele, următoarele date: Poziția, momentul și durata unei curse, respectiv ale unui interval de staționare. Intervalele de deplasare și de staționare sunt prezentate utilizatorului într-un jurnal de bord (sub formă de tabel) și într-o diagramă a curselor. În combinație cu serviciul FB Mapping, intervalele de deplasare și de staționare pot fi reprezentațe grafic pe o hartă.
Intervalul la care autovehiculele transmit date de poziție către portal depinde de serviciile rezervate și de computerul de bord cu care sunt echipate autovehiculele. Începând cu Truck Data Center 6 și 7 – LTE de a 2-a generație vă puteți bucura de intervalul de localizare mai rapid. Informații detaliate găsiți la Informații despre intervalele de localizare a autovehiculelor și cerințele acestora
Jurnal de bord:
Secțiunea Jurnal de bord furnizează informații despre cursele individuale și timpii de staționare ai unui autovehicul sau şofer. În cadrul jurnalului de bord, utilizatorul poate vizualiza intervale de timp individuale și poate primi informații mai detaliate, de ex. numele autovehiculului, numele șoferului, începutul și sfârșitul cursei. Pentru a limita tabelul la informații relevante, este disponibilă o funcționalitate cuprinzătoare de căutare și filtrare. Pentru vizualizarea și structurarea informațiilor se poate filtra după autovehicule individuale sau grupe de autovehicule.
Grafic deplasări:
Pe lângă jurnalul de bord sub formă de tabel, utilizatorul are posibilitatea de a afișa o vizualizare sub formă de diagramă. Pentru reprezentare este selectat un anumit autovehicul sau un grup de autovehicule și este setat un interval de timp pentru monitorizare, de ex. ziua curentă, ziua anterioară sau un interval de timp individual. Pentru a limita diagrama la informații relevante, este disponibilă o funcționalitate cuprinzătoare de căutare și filtrare. Pentru intervalul selectat, sunt afișate diagrame cu diferite informații și acestea pot fi, de asemenea, reprezentate pe hartă:
2.4.2 Condiții hardware specifice pentru servicii:
Tipuri de propulsie acceptate
· Propulsie Diesel
· 100% propulsie electrică cu baterie
Echipamente autovehicul specifice pentru servicii
· Camion Mercedes-Benz (volum complet de funcții) Camion Mitsubishi FUSO Truck and Bus Corporation (volum limitat de funcții) cât și camioane ale altor producători (volum limitat de funcții):
o Pentru noul interval de localizare de 3 minute, respectiv 30 de secunde (dacă este disponibil în țară): Truck Data Center 6 și 7 – LTE de a 2-a generație sau mai nou
· Autocamioane de la alți producători:
o Interfață FMS până la versiunea 3.0 (volum de funcții limitat pentru autovehiculele cu bază de date FMS)
2.5 Fleetboard Mapping și Track & Trace:
2.5.1 Descrierea produsului:
Serviciul Mapping se găsește în portalul Fleetboard în secțiunea „Map“. Aici sunt afișate utilizatorului, de obicei dispeceri sau șefi ai parcului auto, date privind localizarea flotei de autovehicule din diferitele servicii Fleetboard pe o hartă geografică digitală. Printre acestea se numără, în special, informații referitoare la locație cu privire la starea și locul de staționare al autovehiculelor și șoferilor. În același timp, informațiile relevante pentru hărți, cum ar fi informațiile despre trafic, POI (puncte de interes), atelierele Mercedes-Benz Trucks Service sau locațiile personalizate și zonele create de dvs. pot fi utilizate în aplicația Map pentru o gamă largă de scopuri. Pe lângă informațiile relevante despre client, autovehicul și flotă, în Map se vor afișa, în funcție de alegerea utilizatorului, informații generale despre hartă, cum ar fi perturbări ale traficului. Pentru manevrarea hărții sunt oferite, pe lângă funcțiile obișnuite de zoom și de mutare, diverse posibilități de filtrare.
2.5.2 Informații privind intervalele de localizare a autovehiculelor și condițiile acestora
Intervalul la care autovehiculele transmit date de poziție către portal depinde de serviciile rezervate și de computerul de bord cu care sunt echipate autovehiculele. Începând cu Truck Data Center 6 și 7 – LTE de a 2-a generație vă puteți bucura de intervalul de localizare mai rapid. Obțineți fără costuri suplimentare noua transmitere standard a poziției de numai 3 minute (anterior 30 de minute) precum și o transmitere a poziției de 30 de secunde la rezervarea serviciului Track & Trace (anterior 3 minute).
Dacă aveți un computer de bord mai vechi decât Truck Data Center 6 și 7 – LTE de a 2-a generație în autovehiculul dvs., de ex. un computer de bord Fleetboard, prin intermediul serviciului Track & Trace se înregistrează o poziție a autovehiculului la fiecare 30 de secunde, iar după 10 minute se transmite un pachet cu 20 de poziții către portal. Prin localizarea standard, adică fără Track & Trace, pozițiile autovehiculului sunt înregistrate la fiecare 3 minute, iar după 30 de minute se transmite un pachet cu 10 poziții către portal.
Observație: Intervale diferite de locație pot apărea în cazuri excepționale din cauza unei oferte specifice pieței în anumite țări.
Serviciile Mapping (și Track & Trace) permit urmărirea ulterioară în aplicația Map a autovehiculelor, cu toate datele de poziție aferente. În plus, în combinație cu alte servicii rezervate, utilizatorul are opțiunea de a selecta rapid activitățile asociate în aplicația Map. Prin intermediul filtrelor existente pot fi selectate activitățile dorite (în funcție de alte servicii Fleetboard rezervate, cum ar fi înregistrarea curselor).
Alte funcții ale aplicației Map
În aplicația Map pot fi calculate adrese și trasee prin introducerea adresei de pornire și a adresei de destinație. Traseele pot fi accesate cu informații despre distanță și indicații de traseu și afișate pe hartă. În plus, se pot calcula informații suplimentare cu privire la traseu, cum ar fi restricțiile pentru autovehiculele utilitare sau costurile aferente taxei de drum, care permit utilizatorului să selecteze traseul optim. În scopul planificării complet individuale a traseului, aplicația Map oferă funcții suplimentare de afișare a autonomiei. Pe lângă reprezentarea obișnuită a autonomiei în km, pot fi incluse și date temporale. Funcția Autovehiculedin apropiere caută, pornind de la punctul de destinație selectat pe hartă, respectiv de la adresa de destinație selectată, autovehicule care se află pe rutele din apropiere. Pornind de la un autovehicul, utilizatorul poate verifica care este situația autonomiei autovehiculelor sale (electrice), de exemplu pentru a putea selecta autovehiculul ideal pentru o anumită destinație.
Pe lângă POI-urile (puncte de interest) uzuale, cum ar fi cel mai apropiat oraș mai mare sau cel mai apropiat atelier Mercedes-Benz, utilizatorii au posibilitatea de a crea chiar ei POI-uri ca adresă pentru o flotă, pentru a le folosi pe hartă și a compara, de ex., distanța dintre diferitele autovehicule și un anumit POI. În plus, pot fi definite zone individuale, pe care utilizatorul dorește să le urmărească. Astfel, la cerere poate fi generată, de ex., o notificare atunci când un autovehicul trece de o limită a zonei. Aici se face distincția între intrarea și ieșirea autovehiculului.
2.5.3 Condiții hardware specifice pentru servicii:
Tipuri de propulsie acceptate
· Propulsie Diesel
· 100% propulsie electrică cu baterie
Echipamente autovehicul specifice pentru servicii
· Camion Mercedes-Benz (volum complet de funcții) Camion Mitsubishi FUSO Truck and Bus Corporation (volum limitat de funcții) cât și camioane ale altor producători (volum limitat de funcții):
o Pentru noul interval de localizare de 3 minute, respectiv 30 de secunde (dacă este disponibil în țară): Truck Data Center 6 și 7 – LTE de a 2-a generație sau mai nou
· Autocamioane de la alți producători:
o Interfață FMS până la versiunea 3.0 (volum de funcții limitat pentru autovehiculele cu bază de date FMS)
2.5.4 Condiții specifice pentru serviciile generale
· Semnal GPS asigurat prin recepție adecvată prin satelit (minimum 3 sateliți)
2.6 Descărcare card șofer Fleetboard
2.6.1 Descrierea produsului:
Descărcarea memoriei de mare capacitate permite citirea de la distanță a cardului de șofer. Toate obligațiile legale de documentare și arhivare sunt îndeplinite deoarece, după finalizarea descărcării, datele cardului de șofer sunt stocate în conformitate cu cerințele legale pentru o perioadă de maximum 36 de luni. Pentru ca descărcarea cardului de șofer să funcționeze, unul sau mai multe carduri de companie trebuie să fie trimise către partenerul nostru DAKO GmbH. Cardul de companie este stocat și pus la dispoziție pe un server special conceput în acest scop. Fleetboard recomandă un card de companie la 50 de autovehicule.
Toate descărcările în așteptare și restante sunt monitorizate și executate automat. Intervalul de descărcare poate fi cuprins între 1 și 28 de zile. Astfel se garantează faptul că antreprenorul efectuează descărcarea cardului de șofer impusă prin lege la cel târziu fiecare 28 de zile. Datele pot fi descărcate de către client pe propriul calculator.
2.6.2 Condiții hardware specifice pentru servicii:
Card șofer DTCO:
Dacă se utilizează tahografe digitale în autovehicule, șoferul primește un card de şofer al tahografului digital (card şofer DTCO). Șoferul este obligat să introducă acest lucru în tahograful digital atunci când începe lucrul. Autovehiculul transmite apoi numărul cardului de şofer către Daimler Truck AG. Astfel, șoferul poate fi identificat în mod clar. La prima introducere a cardului de șofer DTCO într-un autovehicul, șoferului i se solicită să fie de acord cu transmiterea datelor ITS. Dacă șoferul respinge transmiterea, nu poate avea loc nicio identificare a șoferului.
Tipuri de propulsie acceptate
· Propulsie Diesel
Echipamente autovehicul specifice pentru servicii
- Tahograf digital:
Pentru utilizarea serviciului menționat mai sus, în autovehicul trebuie să fie montat un tahograf digital. Sunt compatibile următoarele tahografe inteligente din UE:
o Continental DTCO 4.0
o Continental DTCO 4.1
o Stoneridge SE5000-8
2.7 Descărcare de stocare în masă Fleetboard
2.7.1 Descrierea produsului:
Descărcarea de stocare în masă permite citirea de la distanță a stocării în masă. Toate obligațiile legale de documentare și arhivare sunt îndeplinite deoarece după finalizarea descărcării, datele de stocare în masă sunt stocate în conformitate cu cerințele legale pentru o perioadă de maximum 36 de luni. Pentru ca descărcarea de stocare în masă să funcționeze, unul sau mai multe carduri de companie trebuie să fie trimise către partenerul nostru DAKO GmbH. Cardul de companie este stocat și pus la dispoziție pe un server special conceput în acest scop. Fleetboard recomandă un card de companie la 50 de autovehicule.
Toate descărcările în așteptare și restante sunt monitorizate și executate automat. Intervalul de descărcare poate fi cuprins între 1 și 90 de zile. Astfel se garantează faptul că antreprenorul efectuează efectuează descărcarea de stocare în masă necesară legal la cel târziu fiecare 90 de zile. Datele pot fi descărcate de către client pe propriul calculator.
2.7.2 Condiții hardware specifice pentru servicii:
Card șofer DTCO:
Dacă se utilizează tahografe digitale în autovehicule, șoferul primește un card de şofer al tahografului digital (card şofer DTCO). Șoferul este obligat să introducă acest lucru în tahograful digital atunci când începe lucrul. Autovehiculul transmite apoi numărul cardului de şofer către Daimler Truck AG. Astfel, șoferul poate fi identificat în mod clar. La prima introducere a cardului de șofer DTCO într-un autovehicul, șoferului i se solicită să fie de acord cu transmiterea datelor ITS. Dacă șoferul respinge transmiterea, nu poate avea loc nicio identificare a șoferului.
Tipuri de propulsie acceptate
· Propulsie Diesel
Echipamente autovehicul specifice pentru servicii
· Tahograf digital:
· Pentru utilizarea serviciului menționat mai sus, în autovehicul trebuie să fie montat un tahograf digital. Sunt compatibile următoarele tahografe inteligente din UE:
o Continental DTCO 4.0
o Continental DTCO 4.1
o Stoneridge SE5000-8
2.8 Fleetboard Service
2.8.1 Descrierea produsului:
Serviciul FB Service se găsește în portalul Fleetboard în secțiunea „Uptime”. Fleetboard Service este un instrument digital pentru utilizatori și proprietari de flote cu privire la revizia autovehiculelor. Cu serviciul Fleetboard Service, utilizatorul își păstrează întotdeauna o imagine de ansamblu asupra stării autovehiculelor flotei sale, de la următoarea revizie până la revizia efectuată.
O privire asupra secțiunii Uptime oferă o imagine de ansamblu imediată asupra stării de revizie a flotei. Care sunt autovehiculele din flota mea care urmează să fie supuse unei revizii sau chiar au depășit termenul de revizie? La examinarea mai atentă a autovehiculului individual din flotă, în portalul Fleetboard utilizatorul poate vizualiza dintr-o privire toate tipurile de revizie care urmează. Datele provin direct din calculatorul de revizii al autovehiculului. Astfel, utilizatorul beneficiază de asistență digitală pentru a planifica în mod eficient termenele de revizie necesare pentru întreaga flotă. Următoarele date sunt afișate utilizatorului în vederea facilitării planificării reviziei: Autovehicul, kilometraj, urgență și tip de revizie, zile, ore de funcționare și kilometri până la și de la termenul pentru următoarea revizie, precum și data calculată a lucrărilor de revizie. Dacă nu este disponibilă o revizie prin intermediul autovehiculului și în calitate de proprietar al flotei, doriți totuși să o faceți, prin intermediul planificării manuale a reviziei aveți posibilitatea de a stabili orice tip de revizie, de a defini intervalul de revizie dorit și de a le aloca unuia sau mai multor autovehicule din flotă. Exemple tipice de revizie manuală sunt verificarea TÜV, curățarea cabinei șoferului sau alte verificări tehnice ale stării autovehiculului. Frânele, presiunile din anvelope, nivelurile de umplere cu lichid și alte date privind uzura pot fi introduse opțional de către utilizator sub forma unor revizii manuale. Dacă, de exemplu, nivelul de ulei sau presiunea din anvelope se abate de la valoarea țintă, acest lucru este afișat în portalul Fleetboard. Astfel, utilizatorul poate combina toate lucrările într-un termen de revizie, fără a fi necesară interogarea șoferului cu privire la starea autovehiculului. În plus, serviciul oferă informații detaliate cu privire la istoricul de revizii al autovehiculului. Astfel, se poate verifica în care moment și în care stare s-a efectuat care revizie. Dacă este necesar, informațiile suplimentare referitoare la revizia efectuată pot fi introduse manual. În cadrul istoricului de întreținere, funcția de export și imprimare este utilă pentru a stoca un fel de carnet de service detaliat în propriile documente.
2.8.2 Condiții hardware specifice pentru servicii:
Tipuri de propulsie acceptate
· Propulsie Diesel
Echipamente autovehicul specifice pentru servicii
· Autocamion Mercedes-Benz: lipsă
· Autocamioane de la alți producători: Interfață FMS până la versiunea 3.0 (volum de funcții limitat pentru autovehiculele cu bază de date FMS)
2.9 Fleetboard Diagnosis Control
2.9.1 Descrierea produsului:
Serviciul Fleetboard Diagnosis Control (anterior Fleetboard Uptime) se găsește în portalul Fleetboard, în secțiunea „Uptime”. Acesta permite citirea erorilor active, a memoriei de erori, precum și a calculatoarelor autovehiculului. Astfel, pe de o parte, clientul este asistat la monitorizarea stării autovehiculului, iar pe de altă parte, atelierele de service sunt asistate la pregătirea optimă a programărilor în atelier cu ajutorul datelor puse la dispoziție.
2.9.2 Condiții hardware specifice pentru servicii:
Tipuri de propulsie acceptate
· Propulsie Diesel
Echipamente autovehicul specifice pentru servicii
· Autocamion Mercedes-Benz: lipsă
· Autocamioane de la alți producători: Serviciul nu este acceptat pentru camioanele altor producători
2.10 Fleetboard Charge Management
2.10.1 Descrierea produsului
Serviciul Charge Management) se găsește în portalul Fleetboard, la secțiunea Charging. Acesta permite înregistrarea datelor de utilizare și a stărilor stațiilor de încărcare de înaltă tensiune, transmiterea comenzilor de control la aceste stații, precum și planificarea și autorizarea activităților de încărcare cu autovehicule.
Serviciul analizează comportamentul de utilizare a stațiilor de încărcare și îl prezintă sub forma unor indicatori și grafice. Stările de funcționare ale stațiilor de încărcare, evenimentele din timpul utilizării și interacțiunile cu autovehiculele, care sunt relevante pentru client, sunt înregistrate și reprezentate de serviciu sub formă de grafică și de tabel. Autovehiculele conectate la stația de încărcare pot fi identificate, iar încărcarea poate fi permisă sau interzisă.
În acest mod, utilizatorul serviciului poate recunoaște din timp erorile de utilizare, problemele la utilizare sau utilizarea necorespunzătoare și le poate contracara în mod eficient. De asemenea, prin trimiterea de comenzi, utilizatorul poate interacționa cu stațiile de încărcare, de ex., pentru a controla de la distanță procedurile de încărcare sau pentru a opri sau a readuce stațiile de încărcare în stare de funcționare. Modul de funcționare al stațiilor de încărcare poate fi de asemenea influențat de setările utilizatorului, de ex., pentru a limita la o anumită valoare puterea furnizată de acestea.
Setările relevante ale autovehiculului cu privire la comportamentul la încărcare, timpii de încărcare și condiționarea preliminară a sistemelor electrice ale autovehiculului sunt transmise din autovehiculele cu propulsie electrică cu baterie fabricate de Daimler Truck AG și pot fi adaptate de către utilizator la comportamentul dorit, parțial din exteriorul autovehiculului.
Transferul datelor de utilizare colectate de la stația de încărcare are loc la intervale de timp regulate și la intrarea în anumite evenimente, de exemplu pornirea sau terminarea unei proceduri de încărcare.
2.10.2 Condiții hardware specifice pentru servicii
Stație de încărcare de înaltă tensiune
Serviciul Charge Management poate fi utilizat cu stații de încărcare de înaltă tensiune aprobate de Fleetboard. O listă cu toți producătorii aprobați și toate modelele aprobate găsiți la următoarea adresă de internet: https://www.fleetboard.de/digital-solutions/fleetboard-portal/fleetboard-charge-management/
Dacă este necesar, pot fi utilizate stații de încărcare ale altor furnizori. Condiția pentru aceasta este evaluarea tehnică prealabilă de către Daimler Truck AG.
Serviciul sprijină fiecare autocamion cu propulsie electrică cu baterie, dacă acesta poate fi conectat și încărcat la una dintre stațiile de încărcare autorizate.
Cea mai mare gamă posibilă de funcții poate fi utilizată împreună cu autovehiculele Mercedes-Benz cu propulsie electrică cu baterie. Volumul de funcții este limitat în cazul autovehiculelor altor producători.
Tipuri de propulsie acceptate
· 100% propulsie electrică cu baterie
Echipamente autovehicul specifice pentru servicii
· Autocamion Mercedes-Benz: lipsă
· Camioane Mitsubishi FUSO Truck and Bus Corporation: lipsă (volum de funcții limitat)[
· Camioane altor producători: lipsă (volum de funcții limitat)